Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

10 uutta kuntaa Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan

Kuntosaliharjoittelu on ikäihmiselle tehokas ja turvallinen vaihtoehto. Kuva: Ossi Gustafsson.

Kuntosaliharjoittelu on ikäihmiselle tehokas ja turvallinen vaihtoehto. Kuva: Ossi Gustafsson.

Isokyrö, Kauhajoki, Lempäälä, Muhos, Nivala, Nurmijärvi, Pielavesi, Somero, Tuusniemi ja Uusikaupunki aloittavat maaliskuussa iäkkäiden terveysliikuntaohjelmassa.

Ikäinstituutin koordinoimassa Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa lisätään liikkumis- ja ulkoilumahdollisuuksia kotona itsenäisesti pärjääville ja toimintakyvyltään heikentyneille ikäihmisille.

Suurin osa yli 75-vuotiaista ihmisistä asuu vielä omassa kodissa ilman säännöllisiä palveluita. Heistä noin joka toisella on liikkumisvaikeuksia, esimerkiksi vaikeuksia kävellä puoli kilometriä (THL:n FinTerveys). Nämä ihmiset tarvitsevat liikkumiskyvyn, osallisuuden ja itsenäisen selviytymisen avuksi terveysliikuntaa. Neljäsosa iäkkäiden kaatumisista on ehkäistävissä säännöllisellä voima- ja tasapainoharjoittelulla.

Koulutuksia, yhteiskehittämistä ja verkostoja

Ikäinstituutti tarjoaa kuntien ammattilaisille sekä vertaisohjaajille maksuttomia koulutuksia ja verkostotapaamisia iäkkäiden terveysliikunnasta. Kunnissa poikkisektoriset Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmät koordinoivat ja kehittävät iäkkäiden liikuntatoimintaa Ikäinstituutin mentorin tuella. Yhteistyöryhmässä iäkkäitä edustavat paikallisyhdistysten ja vanhusneuvoston jäsenet. Iäkkäitä kuntalaisia kuullaan mm. liikuntaraadeissa.

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on ollut tähän mennessä mukana 86 kuntaa. Seuraava haku mentorointiohjelmaan on suunniteltu syksylle 2021.

 Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelma edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Liikunta on osoitettu tehokkaaksi ja edulliseksi tavaksi edistää ikäihmisten hyvinvointia laaja-alaisesti. Toimintaa toteutetaan Veikkauksen tuotoilla.