Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Bussi vie polskimaan

Kuvituskuva, Fotofuusio.

Kuvituskuva, Fotofuusio.

Liikuntapaikkoihin kulkeminen voi olla monelle ikäihmisille hankalaa. Kunnissa onkin mietitty erilaisia kuljetusratkaisuja uimahalleille ja liikuntaryhmiin.

Liikunta on tärkeää ikäihmisille, mutta joskus liikuntapaikkoihin, kuten uimahallille tai kuntosalille kulkeminen on hankalaa. Varsinkin silloin, jos toimintakyky on heikentynyt, joukkoliikenneyhteydet eivät palvele tai ajokorttia ei ole, paikat voivat olla saavuttamattomissa. Kunnissa onkin mietitty erilaisia kuljetusratkaisuja.

Ylöjärvellä sijaitsevasta Kurusta on matkaa noin 40 km kaupungin keskustaan ja uimahalliin. Uinti ja muukin vesiliikunta on tunnetusti monen ikäihmisen mieluinen harrastus, mutta pitkä matka hankaloittaa kulkemista. Kurun asukkaan tekivät kaupungille adressin, jossa toivoivat kuljetuksen järjestämistä uimahallille. Sama tarve oli noussut esiin myös Ylöjärven kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyöryhmissä. Eri elämäntilanteissa oleville asukkaille haluttiin mahdollistaa liikkuminen.

Hyvinvointipäällikkö Suvi Saarinen alkoi selvitellä asiaa:

”Kävin Kurun alueen joukko- ja palveluliikenteen reittejä ja aikatauluja läpi, löytäen sieltä katveita juurikin ikäihmisten harrastamiseen liittyen. Olemassa oleviin reitteihin ja aikatauluihin tehtiin muutoksia, joista yksi oli uimahallimatkan lisääminen.”

Ideasta kerättiin palautetta vaikuttamiselimiltä; Kuru neuvostolta ja Vanhusneuvostolta. Varsinainen päätöksenteko tapahtui hallintosäännön mukaisesti viranhaltijapäätöksellä, sillä kustannukset maksetaan alueen ikäihmisille kohdennetuista perintövaroista. Muussa tapauksessa päätöksenteko olisi mennyt talousarvioon ja prosessi olisi ollut hitaampi. Nyt se kesti kevään ajan.

Kurulaiset pääsevät nyt joka toinen perjantai uimahallille – joka toinen viikko kuljetus menee kauppakeskukseen. Kuljetus on tarkoitettu ensisijaisesti niille ikääntyneille kurulaisille, joilla ei ole muita kulkemismahdollisuuksia. Tulijoita uimahallille on ollut ja osallistujat ovat olleet tyytyväisiä maksuttomaan kyytiin.

Palvelulinjojen hyödyntämistä liikuntaryhmiin kulkemisen apuna selvitellään ja suunnitellaan parhaillaan muissakin kunnissa. Usein kuljetuksia on kustannettu juuri perintövaroin tai hankerahoilla. Esimerkiksi voima- ja tasapainoharjoittelun tehoryhmiin on näin saatu mukaan osallistujia vähän kauempaakin. Samoin erilaisiin liikunta- ja ulkoilutapahtumiin on järjestetty kuljetuksia.

Muutama vuosi sitten Voimaa vanhuuteen -kunnat pystyivät järjestämään kuljetuksen luontoretkelle yritykseltä saadun tuen avulla. Näin moni toimintakyvyltään heikentynyt ikäihminen pääsi kotikulmia kauemmas nauttimaan luontoelämyksistä.

Teksti: Heli Starck