Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Hae Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan 30.4. mennessä

Vanhusvoittoisten kuntien kannattaa nyt panostaa toimintakykyisen vanhuuden edistämiseen ja hakea Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan. Tarjolla on kuntakohtaista mentorointitukea poikkisektoriseen yhteistyöhön, laadukkaita koulutuksia ja materiaaleja sekä innovatiivinen verkosto. Kolmivuotiseen mentorointiohjelmaan valitaan kesäkuussa noin 10 kuntaa.

Mikäli kuntasi ei ole aiemmin kuulunut ohjelmaan ja kiinnostut: selvitä kuntasi väestörakenne, pyydä järjestöjä yhteistyöhön, nimeä yhteyshenkilöt eri sektoreilta ja hae kunnanhallituksen tai asiasta vastaavan lautakunnan päätös. Lue haun toteutus ja valintakriteerit täältä.

Näin se meillä tehdään – kokemuksia ohjelmakunnista

Petäjävedellä Voimaa vanhuuteen -työ lähti käyntiin konkreettisena toimintana (ohjelmaan liittymisen myötä) syksyllä 2016. Eri hallintokunnat ovat ”tulleet ulos siiloistaan” ja tekevät yhdessä tapahtumia, messuja ja liikuntatoimintaa. Muistiyhdistys ja kyläyhdistyksen senioriryhmä järjestävät kuntotestauksia ja jumppaa. Iäkkäille on myös tarjolla yleisöluentoja liikunnasta ja ravitsemuksesta. Petäjävesi sai tammikuussa Keski-Suomen Liikunta ry:n vuoden liikuntateko- palkinnon aktiivisesta työstään ikääntyneiden liikunnan harrastamisen lisäämiseksi.

Hämeenlinna, joka oli mukana ohjelmassa 2010–2013, onnistui poikkisektorisen työn rakentamisessa todella hienosti.  ”Voimaa vanhuuteen -ohjelma on luonut työskentelyalustan yhteistyölle, se on poistanut raja-aidat ja on lupa tehdä yhdessä asioita”, toteaa ohjausryhmä yhdestä suusta. Kannattaa ilman muuta lähteä mukaan ohjelmaan, kannustaa Hämeenlinnan tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki.

Liikuntatoimen ja sosiaali- ja terveystoimen yhteistyöllä on koulutettu eri puolille kaupunkia noin 80 VertaisVeturia, joille järjestetään myös lisäkoulutusta. Vertaisvoimin on perustettu uusia liikuntaryhmiä kymmeneen taloyhtiöön, joissa asuu paljon ikäihmisiä. Vertaisohjaaja Helena kuvaa toimintaa: ”olen saanut itse koulutusta ja materiaalia, lisäksi hanke on tukenut minua VertaisVeturin toiminnassa.”

Hämeenlinnassa Voimaa vanhuuteen -työ jatkuu. Ammattilaisia ja vertaisia koulutetaan edelleen ohjaamaan iäkkäiden liikuntaryhmiä ja tukemaan arkiliikuntaa. Kaupungissa on selvästi yhteinen tahtotila. ”Tämä on ollut hirveän mukavaa” sanoo Hämeenlinnan ohjausryhmän jäsen.

Tieto kuntavalinnasta kesäkuussa

Kuntavalinnat julkaistaan voimaavanhuuteen.fi -verkkosivuilla kesäkuussa. Kunnat, joita ei valita Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan voivat ilmoittautua tehtyjä kuntapäätöksiä hyödyntäen kärkihankkeeseen Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi.

Lisätietoja
Voimaa vanhuuteen -ohjelman koordinaattori Pirjo Kalmari
pirjo.kalmari(@)ikainstituutti.fi