Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Kekseliäisyyttä karanteenissa

Kuva: Riitta Pellinen

Kuva: Riitta Pellinen

Kaikki keinot on otettu käyttöön, kun ikäihmisten liikuntaryhmät on peruttu ja kauppamatkatkin on heiltä kielletty. Parvekejumpalla, postilaatikoihin jaettavilla jumppaohjeilla ja tekstiviesteillä on kannustettu ikäihmisiä liikkumaan poikkeusoloissakin.

Liikunnanohjaajat, järjestöjen vapaaehtoiset ja vanhusten parissa työskentelevät ovat ripeästi ryhtyneet toimiin tavoittaakseen ikäihmiset, jotka eivät pääse osallistumaan tuttuun liikuntaryhmään tai edes kauppa-asioille. Onneksi ulkoilua ei ole rajoitettu, kunhan sen tekee karanteeniohjeiden mukaan.

Ikäinstituutti postitti kaikille Voimaa vanhuuteen -kunnille Kävely kevyemmäksi, Tasapaino taitavaksi ja aamujumppaohjeita. Useat eri järjestöt, urheiluseurat ja kyläyhdistykset ovat jakaneet näitä jumppaohjeita taloihin, joissa asuu ikäihmisiä. Esimerkkinä Keski-Suomen kylät ry:n aktiivit, jotka ovat vieneet ohjeita kyliensä vanhusten postilaatikkoihin. Näin ovat ohjeita jumpparyhmäläisilleen toimittaneet myös Sonkajärven, Kuopion ja Siilijärven vapaaehtoiset. Samalla on voitu laittaa asiointiapuilmoituksia jakoon.

Paikallislehdet ovat innokkaasti julkaisseet Kävely kevyemmäksi -jumppaohjelmaa. Huoli on erityisesti niistä ikäihmisistä, jotka eivät käytä nettiä, vaan ovat perinteisten viestintävälineiden varassa.

Rovaniemellä järjestöjen yhteistyöelin Neuvokas laittaa jumppaohjeita ruokakasseihin, joita jakavat 70 + ikäisille koteihin. Myös Tampereen Nääsville ry:n ruokakassin mukana saa jumppaohjeet.

Multialla on puolestaan lähetetty ruokakuljetuksen mukana Kävely kevyemmäksi -voimisteluohjelma päiväkeskusasiakkaille. Fysioterapeutti on merkinnyt ohjelmaan kullekin sopivat harjoitukset. Matalan kynnyksen liikuntaryhmien jäsenille soitetaan kerran viikossa ja kysellään vointia. Samalla innostetaan sisäjumppaan ja ulkoiluun.

Enonkoskella ulkoiluakin pystytään toteuttamaan uudella järjestelyllä. Liikunnanohjaaja ulkoilee yksittäin kotihoidon asiakkaiden kanssa. Kotihoito avustaa pukemisessa ja lenkkikaverin kanssa tavataan pihalla.

Kuopiossa liikuntatoimi laittaa tekstiviestin ikäihmisille kannustaen koivoimisteluun. Useilla ikäihmisillä ei ole älypuhelimia tai pääsyä internettiin, joten heidät täytyy tavoittaa muulla tavoin.

Imatralla, Hämeenlinnassa ja Mikkelissä vietiin jumpat kotipihaan ja parvekkeiden alle. Imatralla ohjaajia on kolme, yksi talon keskellä ja toiset sivulla. Asukkaat osallistuvat 15-20 min jumppaan parvekkeillaan tai pihassa. Tasapaino taitavaksi- ja Kävely kevyemmäksi ohjeet on jaettu etukäteen kaikille asukkaille ja niiden mukaan myös jumpataan. Mikkelissä jumpaksi on valittu Kävely kevyemmäksi, joka on julkaistu myös paikallislehdessä. Samassa yhteydessä on ilmoitettu jumppahetkien ajankohdat ja paikat.

Lapualla, Siilinjärvellä ja Raumalla on julkaistu kunnan verkkosivuilla tai Facebookissa omia liikuntavideoita. Tutun liikunnanohjaajan opastuksella on hyvä jumpata kotonakin.

Pietarsaaressa ikäihmiset ovat jo tottuneet seuraamaan paikallis-tv:tä. Nyt tarjolla on kahdesti päivässä jumppaohjelma ikäihmisille, ohjeistus on molemmilla kotimaisille kielillä.

Monet toimijat ja aktiiviset kansalaiset ovat esittäneet YLE:lle toiveen ikäihmisten jumpasta, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua. Toive kuultiin, ja 6.4. lähtien on saatu jumpata päivittäin iäkkäille sopivan Jumppahetken tahtiin. TV2:lla näkyvää jumppaa vetävät Helsingin kaupungin liikunnanohjaajat.

Kannustetaan kaikkia läheisiä ja omaisia pitämään nyt itsestä huolta myös liikunnan keinoin. Puhelinsoitto ikäihmiselle on monella ainoa tapa olla yhteydessä. Lisätään siihen puheluun myös ohjeistus kotijumppaan.

Teksti: Minna Säpyskä-Nordberg