Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Poikkeusajan ideat kiertoon oppimisverkostoissa

Koronaepidemia pysäytti perinteisten liikuntaryhmien järjestämisen, joten monissa kunnissa on otettu uusia keinoja käyttöön. Alueellisissa Voimaa vanhuuteen -oppimisverkostoissa on kevään ja alkukesän aikana jaettu ideoita ja kokemuksia ikäihmisten liikuntatoiminnan järjestämisestä poikkeusaikana.

Kaarinan erityisliikunnan suunnittelija Päivi Mecklin osallistui toukokuussa Varsinais-Suomen etätapaamiseen.

”Oppimisverkostosta sain vahvistusta ja intoa jo valmiiksi mielessä olleille ajatuksille. Yhteistyöstä saa voimaa.”

Tapaamisen pohjalta Mecklin innostui organisoimaan kaupunkiinsa luontoelämyspolkuja sekä penkkilenkkejä. Yhteistyökumppaniksi löytyi luontevasti kunnan puisto-osasto, sillä liikuntatoimen työntekijät ovat keväällä olleet poikkeuksellisesti puistohommissa.

”Sinnikkäästi lähdin viemään ideaa ja sain puistopuolen mukaan. Piti ottaa huomioon, mihin ja miten luontoelämyspolun kortteja voi kiinnittää, ja toki miettiä, missä ikäihmisiä liikkuu.”

Laminoidut kortit saattavat kärsiä ilkivallasta ja vaihtelevista keleistä. Siksi puistopuolen kanssa on sovittu, että he seuraavat korttien tilannetta, ja ilmoittavat, mikäli niitä täytyy uusia.

Puistopuolen lisäksi Mecklin sai innostettua ikäihmisten palvelut mukaan. Luontoelämyspolkuja onkin laitettu myös useamman hoivakodin, palvelutalon ja omaishoidon tukikeskuksen piha-alueille. Kesätyöntekijät voivat hyödyntää polkuja ulkoillessaan asukkaiden kanssa. Osa poluista on avoimia muillekin kuin asukkaille. Uudesta toiminnasta on tiedotettu kunnan infokirjeessä, verkkosivuilla sekä Facebookissa.

”Tämä oli hyvä tapa saada yhteistyötä lisää. Vähän lisää työtä tietenkin, mutta mielekästä hommaa, sillä luontoelämyspolulta saa iloa keholle ja mielelle.”

Teksti: Heli Starck

Voimaa vanhuuteen -oppimisverkostot kokoontuvat 14 alueella 1–2 kertaa vuodessa. Avoimiin verkostotapaamisiin ovat tervetulleita kaikki ikäihmisten liikuntatoiminnan kehittämisestä kiinnostuneet.

voimaavanhuuteen.fi/oppimisverkostot

Luontoelämyspolku-materiaalin voi ladata maksutta tai tilata Ikäinstituutin verkkokaupasta