”Ryhmässä on mukava liikkua” – tuloksia osallistujakyselystä
27.11.2024 10:52
Iäkkäiden liikuntaryhmissä mieliala kohenee ja kunto ja tasapaino paranevat. Kunnon ja terveyden ylläpitäminen on monelle tärkein syy osallistua liikuntaryhmiin, selvisi Ikäinstituutin kyselyssä.
Ikäinstituutti selvitti kyselyllä, keitä Voimaa vanhuuteen -kuntien ohjatut liikuntaryhmät tavoittavat ja mikä heitä motivoi osallistumaan niihin. Osallistujilta kysyttiin myös, mitä hyötyjä he kokivat saaneensa liikuntaharrastuksestaan. Kysely tehtiin syksyllä 2023 ja siihen vastasi kaikkiaan 1722 yli 65-vuotiasta.
Kunnon ja terveyden ylläpito kannustaa liikkumaan
Kyselyssä pyydettiin osallistujia valitsemaan kolme tärkeintä syytä liikuntaryhmässä käymiseen. Lähes neljä viidesosaa vastaajista ilmoitti kunnon ja terveyden ylläpitämisen syyksi osallistua. Muita yleisimpiä syitä olivat mukava seura, liikunnasta nauttiminen, mielialan kohoaminen ja mielekäs tekeminen. Osalle liikunta oli elämäntapa.
Heiltä, jotka eivät aiemmin olleet osallistuneet ohjattuun ryhmään, kysyttiin osallistumisen esteitä. Eniten vastauksia saivat tiedon tai ohjatun liikuntatarjonnan puute sekä kiinnostuksen puute. Eri ikäryhmissä vastaukset poikkesivat jonkin verran toisistaan: 65–74-vuotiailla kiinnostuksen puute oli yleisempi este, kun taas yli 75-vuotiailla liian pitkä välimatka tai kulkumahdollisuuden puuttuminen mainittiin nuorempia useammin esteenä liikuntaryhmiin osallistumiselle.
Liikkumalla mieliala kohenee
Noin puolet vastaajista arvioi mielialan kohenemisen ja kanssakäymisen lisääntymisen muiden kanssa liikunnan suurimmiksi hyödyiksi. Kolmannes koki tarmokkuutensa lisääntyneen ja noin neljäsosa koki fyysisen kunnon, tasapainon, lihasvoiman sekä arkiaskareista selviytymisen parantuneen paljon tai hyvin paljon.
Noin kolme neljäsosaa vastaajista osallistui liikuntaryhmään kerran viikossa ja viidesosa kahdesti viikossa. Suurimmalla osalla oli myös muita liikuntaharrastuksia, mutta vajaalla viidesosalla vastaajista kyseinen liikuntaryhmä oli heidän ainoa liikuntaharrastuksensa. Lähes kaikki (96 %) aikoivat jatkaa liikuntaharrastustaan.
Osallistujista joka neljäs ilmoitti kaatuneensa edeltäneen vuoden aikana. Noin 12 prosenttia koki liikuntaryhmään osallistumisen vähentäneen kaatumisen pelkoa paljon tai hyvin paljon.
Kuntien järjestämät liikuntaryhmät tavoittavat iäkkäät
Kyselyyn vastanneista yli 60 prosenttia osallistui kunnan järjestämiin liikuntaryhmiin. Muita ryhmien järjestäjiä olivat muun muassa järjestöt ja kansalaisopistot. Suosituimpia ryhmiä olivat kuntosaliryhmät ja tuolijumpat.
Yli puolet osallistujista arvioi terveytensä joko hyväksi tai melko hyväksi. Vastaajista 70 prosenttia koki elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi, ja suurin osa ei kokenut yksinäisyyttä: noin kolmannes ei kokenut yksinäisyyttä koskaan ja alle puolet vastaajista hyvin harvoin. Toisaalta liikuntaryhmät tavoittivat myös osallistujia, jotka kokivat yksinäisyyttä joskus.
Tieto liikuntaryhmästä oli saatu pääasiassa ystäviltä tai läheisiltä tai ilmoituksista. Liikuntatoimen tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiselta tiedon oli saanut vajaa neljännes vastaajista.
Kysely toteutettiin Voimaa vanhuuteen -ohjelman puitteissa 19 kunnan ohjatuissa liikuntaryhmissä syksyllä 2023. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1722 yli 65-vuotiasta. Vastaajien keski-ikä oli 75 vuotta ja ikähaitari ylettyi 99 ikävuoteen saakka. Heistä neljäsosa oli miehiä ja kolme neljäsosaa naisia. Vastaajista 38 prosenttia asui yksin.
Ikäinstituutti kiittää kaikkia liikuntaryhmien osallistujia sekä seuraavia Voimaa vanhuuteen -kuntia tutkimukseen osallistumisesta: Isokyrö, Kankaanpää, Karvia, Kauhajoki, Lapinjärvi, Lempäälä, Loimaa, Nivala, Nurmijärvi, Paltamo, Pielavesi, Pornainen, Pudasjärvi, Pöytyä, Raasepori, Somero, Tuusniemi, Uusikaupunki ja Ylöjärvi.