Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Tarpeeksi ruokaa lautaselle ja lisää voimaa jalkoihin

Voimaa treenistä ja ruuasta -video kannustaa iäkkäitä syömään hyvin ja voimaharjoittelemaan säännöllisesti. Videon ovat tuottaneet yhteistyössä Ikäinstituutti ja Gerontologinen ravitsemus Gery ry.

”Ruoka ja juoma antavat energiaa liikkumiseen ja auttavat palautumaan. Liikkuminen on nautinnollista, kun kehossa on riittävästi polttoainetta. Kuntoiluun ja liikkumiseen tarvittava energia tulee monipuolisesta ruuasta, muistutetaan videolla, joka on kaikkien katsottavissa YouTubessa.”

Jottei vatsa ole liian täysi liikkuessa, niin kannattaa syödä noin tunti ennen liikuntaharjoittelua. Parhaan hyödyn liikunnasta saa, kun syö ennen ja pian harjoituksen jälkeen jotakin proteiinipitoista. Videolla annetaan käytännön vinkkejä aamupalan suhteen ja muistutetaan säännöllisen ruokailun ja juomisen tärkeydestä.

Voimaharjoittelun tukena ikääntyneen lautaselle tarvitaan proteiinia, jota saa mm. kalasta, lihasta, broilerista, kananmunasta, maitotuotteista sekä pavuista, herneistä ja erilaisista muista kasvipohjaisista tuotteista. Riittävä määrä proteiinia on noin 25 grammaa proteiinia kolmesti päivässä sekä muutama proteiinipitoinen välipala. Tavoitteena on ikääntyneen koosta riippuen saada 80–130 grammaa proteiinia päivässä.

Ohjattu kuntosaliharjoittelu on turvallinen ja tehokas tapa lisätä lihasvoimaa. Etenkin alaraajojen lihasvoima on ikäihmisille tärkeä liikkumiskyvyn kannalta. Hyvä lihaskunto ja tasapaino ehkäisevät kaatumisia. Treenata voi myös tuolilta ylösnousua, rampata rapuissa ja hyödyntää tarrapainoja kotijumpassa. Ikä ei ole este aloittaa tavoitteellinen ja nousujohteinen voima- ja tasapainoharjoittelu.

Katso Voimaa treenistä ja ruuasta -video