Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Varsinais-Suomeen alueellinen Voimaa vanhuuteen -toimintamalli

Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja sen 26 kuntaa panostavat tulevina vuosina iäkkäiden toimintakykyisiin vuosiin. Kotona vielä itsenäisesti pärjääville, toimintakyvyltään heikentyneille iäkkäille tarjotaan maksutonta liikuntaneuvontaa ja voima- ja tasapainoryhmiä.

Yli 75-vuotiaiden osuus Varsinais-Suomen väestöstä on suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Alueellisen hyvinvointikertomuksen mukaan lähes 30 prosenttia tästä ikäryhmästä kokee suuria vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä. Koronapandemia on lisännyt myös sosiaalista eristäytymistä ja haastanut mielenhyvinvointia.

”Riittävällä päivittäisellä liikkumisella ylläpidämme toimintakykyä, lisäämme osallistumismahdollisuuksia, tuemme ikäihmisten itsenäistä kotona asumista sekä pienennämme riskiä joutua sote-palveluiden piiriin”, toteavat asiantuntijat Merja Männikkö ja Sari Sirkelä Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta.

Voimaa vanhuuteen -toimintamallissa tehdään saumatonta yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien ja paikallisten järjestöjen kesken. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat avainasemassa kohderyhmän tavoittamisessa, liikunnan puheeksi ottamisessa sekä heidän ohjaamisessa liikuntaneuvontaan tai toimintakyvyn mukaiseen voima- ja tasapainoryhmään (Voitas-ryhmät).

”Tavoitteena on saada kuntiin iäkkäille suunnattua maksutonta matalan kynnyksen liikuntaneuvontaa. Kuntiin koulutetaan vertaisohjaajia ryhmien vetäjiksi yhdessä Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston kanssa”, kertoo suunnitelmista kehittämispäällikkö Anu Oittinen Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:stä.

Jokaisella kunnalla voi olla tämän lisäksi vielä omia kehittämistavoitteita. Ikäinstituutin koordinoimassa kolmen vuoden kehittämistyössä on mukana seuraavat kunnat: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Voima- ja tasapainoharjoittelu pitää pystyssä

Vahvat jalat ja hyvä tasapaino pitävät ihmisen pystyssä. Säännöllisellä voima-, tasapaino- ja toiminnallisuusharjoittelulla voidaan ehkäistä joka toinen kaatumismurtuma. Varsinais-Suomessa tämä voisi tarkoittaa 11 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä, kun iäkkäiden lonkkamurtumien ensimmäisen vuoden hoitokulut puolittuisivat.

Tavoitteellisen kuntoilun lisäksi on tärkeää lisätä liikkumista arjessa. Liikuntaraportti 2022 mukaan kotona asuvat yli 70-vuotiaat iäkkäät viettävät hereillä ollessaan keskimäärin 11 tuntia istuen tai makoillen. Riittävä päivittäinen liikkuminen tukee monien pitkäaikaissairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Puhumattakaan liikunnan tuomista mielen hyvinvointivaikutuksista ja laadukkaista eläkevuosista.

”Alueellista Voimaa vanhuuteen -työtä on tehty aiemmin Etelä-Karjalassa mm. Pysytään pystyssä -ryhmien osalta. Nyt on jo huomattu, että lonkkamurtumien määrän nousu on taittunut selvästi. On hienoa päästä jatkamaan tätä vaikuttavaa työtä Varsinais-Suomessa”, toteaa liikunnan johtaja Pirjo Kalmari Ikäinstituutista.

Ikäinstituutin koordinoima Voimaa vanhuuteen -toiminta edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.