Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Virtaa videoista

Koronakeväänä moni on löytänyt Ikäinstituutin jumppavideot. Videojumppakärpänen on puraissut myös liikunnan ammattilaisia ja vertaisohjaajia. Mitä on hyvä muistaa, kun videoita tehdään ja jaetaan?

Jumppavideot kiinnostavat

Ikäinstituutin puolituntisia jumppavideoita on katsottu tasaiseen tahtiin jo kaksi vuotta. Videot löytyvät Voitas.fi-sivustolta. Katso kesäkuussa julkaistu Vinkkejä kotijumppaan -video

Koronaviruksen tuomat liikkumisrajoitukset enemmän kuin tuplasivat näiden jumppavideoiden näyttökerrat – vain kahdessa kuukaudessa! Kun helmikuun lopussa videoita oli katsottu noin 20 000 kertaa, toukokuun lopussa näyttökertoja oli jo 50 000. Se on melkoinen määrä aktiivisia minuutteja.

Myös Voimaa vanhuuteen -kunnissa on kääritty hihat: esimerkiksi Akaan ja Jyväskylän Jyväskylän kaupungit julkaisevat iäkkäille sopivia jumppavideoita. Ylen Jumppahetki-ohjelmasarja näytetään TV2:ssa ja samat jumppavideot löytyvät myös Areenasta. Ikäinstituutin Kunnon eväät -videot taas tarjoavat jumpan lisäksi virtuaalimatkan ympäri Suomen.

Digikynnyksen yli

Moni yli 70-vuotias käyttää jo älylaitteita, tietokonetta, sosiaalista mediaa ja sähköisiä viestivälineitä. Vaikka ei olisi digivelho, osaa klikata linkkiä ja avata jumppavideon. Videojumpat ovat myös oiva tapa oppia lisää digitaitoja.

Kunnon kohentaminen voi olla juuri se tarvittava sysäys, joka saa iäkkään opettelemaan digitaitoja. Jos digikynnys tuntuu korkealta, läheisten tuki ja omanikäisten kannustava esimerkki auttavat eteenpäin.

Mukaan videotalkoisiin

Videoiden kanssa jumppaaminen auttaa pitämään kuntoa yllä koronarajoituksista huolimatta. Haastammekin kaupungit, järjestöt ja kaikki kansalaiset liikuttamaan iäkkäitä jumppavideoiden avulla. Jakakaa linkkejä verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa, se on helppoa ja maksutonta.

Tulkaa rohkeasti mukaan tekemään myös omia jumppavideoita! Niitä tarvitaan nyt kesän kynnyksellä, mutta myös syksyn koittaessa.

Vinkkejä videoiden tekoon

Tässä vielä muutamia vinkkejä videontekijöille:

  • Jumppa: Voitas.fi-sivustolta saa vinkkejä ja esimerkkejä iäkkäille sopivista liikkeistä ja ohjelmista. Valitse yhteen videoon samantasoisia liikkeitä – helppoja, keskitasoisia tai vaativia.
  • Mielenvirkistys: Voitko viedä jumppaajan uusiin maisemiin tai tarjota hänelle ajateltavaa? Tai haluatko tuoda tutut paikat ja ihmiset virtuaaliselle vierailulle jumppaajan kotiin?
  • Selkeys: Valitse tausta ja ohjaajan vaatteet niin, että liikkeet erottuvat helposti. Näytä liikkeet selkeästi ja kameran suuntaan. Kuvaa puhelimella vaaka-asennossa. Puhu rauhalliseen tahtiin. Tekstitys helpottaa jumppaohjeiden seuraamista.
  • Laatu: Kotitekoisuus saa näkyä videoissa, mutta kannattaa huolehtia äänen kuulumisesta ja jumpan ohjaajan näkymisestä. Mikrofoni parantaa äänenlaatua ja teline estää kameraa tärisemästä. Jos teet videoita ulkona, valitse tuuleton paikka ja tarkista, ettei aurinko paista ohjaajan takaa.

Tärkein vinkkimme on: Ajattele sitä ihmistä, joka jumppaa kanssasi. Olet varmasti toivottu vieras juuri sellaisena kuin olet. Muista, että hymy valaisee päivän – myös videolla.

Teksti: Sonja Iltanen ja Teija Vihervaara, Virtuaalisesti voimaa vanhuuteen -hanke

P.S. Jos haluat tulostaa kotijumppaohjelmia iäkkäille perinteisesti paperille, löydät niitä maksutta Ikäinstituutin verkkokaupasta. Helppoja ja tehokkaita ohjelmia ovat esimerkiksi Kävely kevyemmäksi ja Tasapaino taitavaksi.