Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Koulutus ja oppimisverkostot

Ikäinstituutin koulutus tukee seniori- ja vanhustyön kehittämistä erilaisissa organisaatioissa ja projekteissa. Koulutuksemme pohjautuu pitkään koulutusperinteeseen ja vanhustyön käytäntöjen hyvään tuntemukseen. Koulutuksemme ovat suunnattuja liikunnan, kuntoutuksen ja hoitotyön ammattilaisille sekä vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille vertaisohjaajille.

Järjestämme yksittäisiä kursseja, kouluttajakoulutuksia, mentorointia sekä työyhteisöille räätälöityjä koulutuksia ja valmennuksia. Koulutusten teemoina ovat mm. ikäihmisten voima- ja tasapainoharjoittelu, liikuntaneuvonta, ravitsemus, ulkoilu, toiminta- ja liikkumiskyvyn edistäminen arjen hoitotyössä, senioritanssi, iäkkään asumis- ja liikkumisympäristöt sekä mielen hyvinvointi.

Lisäksi fasilitoimme alueellisia Ikiliikkuja-oppimisverkostoja, jotka kokoavat yhteen soten, liikuntatoimen ja järjestöjen edustajia. Oppimisverkostoissa vaihdetaan kokemuksia ikäihmisten terveysliikunnan järjestämisestä sekä ideoidaan uusia paikallisia kokeiluja. Verkostot tapaavat 1–2 kertaa vuodessa isäntäkuntaa vaihdellen tai etäyhteydellä.

Ikäinstituutin kouluttajakoulutuksissa saadaan valmiuksia ja välineitä kouluttaa paikallisesti uusia ohjaajia kunnan ja järjestöjen seniorityöhön sekä erityisliikuntaan. Kouluttajakoulutukset ovat kustannustehokas tapa lisätä eri sektoreiden osaamista ja yhteistyötä sekä tuottaa soveltavaa liikuntaa vähän liikkuville ikäihmisille. Kouluttajien pitämien paikallisten ohjaajakoulutusten avulla on käynnistetty ulkoiluystävätoimintaa ja perustettu voima-, tasapaino- ja senioritanssiryhmiä erikuntoisille ikäihmisille.

Kouluttajakoulutus on prosessi, joka sisältää lähiopetusta, paikallisen harjoituskoulutuksen sekä niihin liittyvän evaluointipäivän. Kouluttajat saavat työnsä tueksi kattavan kouluttajamateriaalin ja ohjaajille jaettavan materiaalin. Kouluttajaverkoston yhdessä oppimista tukee Moodle -oppimisalusta.

Ikäinstituutin kouluttajaverkostoon kuuluu noin 1500 kouluttajaa eri sektoreilta; liikuntatoimesta, sosiaali- ja terveydenhuollosta, kansalaisopistoista sekä järjestöistä. Heidän järjestämiinsä paikallisiin koulutuksiin on osallistunut reilut 10 000 henkilöä. Kouluttajakoulutuksia järjestetään seuraavista aiheista: voima- ja tasapainoharjoittelu, ulkoilu, senioritanssi sekä liikkumista edistävä työote. Osallistumalla kouluttajakoulutukseen, liityt myös samalla Ikäinstituutin kouluttajaverkostoon.

Koulutusten ohjelmat ja ilmoittautumislinkit löytyvät Ikäinstituutin koulutuskalenterista. Tilauskoulutusten ohjelmat suunnitellaan yhdessä tilaajan kanssa.

Tutustu myös: