Siirry sisältöön
Senioritanssi

Senioritanssi

Senioritanssi on iäkkäille kehitetty tanssiliikunnan muoto, jossa on otettu huomioon iän suorituskykyyn tuomat muutokset. Senioritanssit ovat rentoja seuratansseja, joista kullakin on oma nimi, luonne ja musiikki. Tanssi voi perustua kansanmusiikkiin tai vaikkapa latinalais-, disco- ja lavatansseihin. Toimintakyvyltään heikentyneet voivat tanssia istumatansseja.

Senioritanssi vahvistaa ja virkistää

Senioritanssi kehittää tasapainoa ja kävelykykyä. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä tehostaa hengitystä. Senioritanssitilaisuuksiin voi hyvin mennä yksin, ilman ennalta sovittua paria. Siellä tanssitaan useimmiten paripiirissä, paria jatkuvasti vaihtaen. Näin tanssijat tutustuvat luontevasti toisiinsa. Senioritanssituokioissa käytettävä monipuolinen musiikki kohentaa mielialaa. Oppimista auttavat helpot askelsarjat, jotka kertautuvat yhä uudelleen. Tanssimuoto sallii naistenkin tanssia luontevasti keskenään. Tämä on tärkeää ryhmissä, jossa naisten osuus on miehiä suurempi. Senioritansseihin tullaan arkivaatteissa ja mukavissa kengissä.

Senioritanssi virkistää mieltä, harjoittaa muistia ja tarjoaa iloista yhdessäoloa. Harrastus tarjoaa hyvän mahdollisuuden ikäihmisten toimintakyvyn ja elämän laadun tukemiseen. Myös yhteiskunta hyötyy, jos avun tarve vähenee ja kotona asuminen jatkuu pidempään.

Senioritanssi on paitsi terveysliikuntaa myös erityisliikuntaa, koska tanssien runsaasta valikoimasta voidaan soveltaa tansseja vammaisille ja pitkäaikaissairaillekin. Toimintakyvyltään heikentyneet ihmiset voivat tanssia myös istumatansseja, joihin on sisällytetty runsaasti vuorovaikutusta muiden tanssijoiden kanssa.

Senioritanssin harrastajilta ei edellytetä tanssitaustaa. Tansseja ohjaa aina koulutettu ohjaaja. Ohjaajaksi voi kouluttautua kuka tahansa senioritanssin ohjauksesta kiinnostunut henkilö.

Lisätietoa: Ohjaaja- ja kouluttajakoulutus

Kansainvälistä harrastustoimintaa

Senioritanssin kansainvälisyydestä kertovat eri maista kotoisin olevat tanssit sekä niihin liittyvä musiikki. Yhteistä tanssimateriaalia on koottu jo vuodesta 1983 kansainvälisissä ohjaajatapaamisissa, joista käytetään lyhennystä ISDC (ISDC= International Seniordance Congress). Pohjoismaat ovat harrastaneet myös keskinäistä yhteistyötä senioritanssin alueella tuodakseen esiin omaa erityisluonnettaan. Pohjoismaisia ohjaajatapaamisia on järjestetty nimellä Nordisk Träff vuodesta 1994 kolmen vuoden välein. Tapana on ollut, että kukin maa opettaa tapahtumissa 2-4 uutta tanssia ja niiden perusteella tuotetaan yhteinen materiaali ja koulutusohjelma.

Suomessa on noin 10 000 senioritanssijaa, 400 tanssinohjaajaa ja 500 toimivaa ryhmää joka toisessa kunnassa. Senioritanssitoiminnan kehitys- ja koulutustyöstä, harrastustoiminnan edistämisestä sekä viestinnästä vastaavat yhdessä