Siirry sisältöön

Information och god praxis till hälsomotion för äldre

O44A7902

Kuva: Ossi Gustafsson

Information till de äldre

Motionering och träning är nyttigt i synnerhet för dem som inte är so aktiva eller har redan nedsatt funktionsförmåga. Det är viktigt att sporra och locka dem till motion. Info om motionens betydelse samt kommunens motionstjänster kan ges på ett konkret sätt:

  • Motionskalender, motionsverksamhet och -grupper som arrangeras av olika aktörer presenteras i en kalender. Motionsverksamheten måste presenteras på ett tillräckligt informativt sätt, oavsett om den presenteras i en broschyr eller i en tidning eller på nätet.

De äldre måste få information om innehållet i motionsgruppens verksamhet, tillgänglighet, hurdan funktionsförmåga det krävs för att de ska kunna delta i en grupp, användningen av hjälpmedel, vilken behörighet handledaren har och om det finns till exempel medhjälpare i gruppen.

  • Media. Tidningar, lokal-tv eller -radio är bra kanaler för att informera de äldre. Annonser i tidningar eller artiklar, där en äldre person berättar om sina goda erfarenheter och framsteg i träning.
  • Det är bra om likställda, anhöriga och närstående kan vägleda och uppmuntra de äldre till att träna regelbundet.  En granne eller en släktning kan sporra den äldre till gymmet eller utomhusparken och berätta mera om de lokala motionsmöjligheterna.

Informera beslutsfattare

För anordnande av motionsverksamhet behövs det goda beslut och samarbete mellan olika sektorer. Beslutsfattarna engageras i verksamheten när de får information om rekommendationer och goda handlingsmodeller för att bevara de äldres rörelseförmåga. Dessutom är egna erfarenheter och möten med de äldre alltid ett effektivt sätt att påskynda besluten.  Bra sätt att tillhandahålla beslutsfattarna information om frågor som gäller motion och utomhusmotion för seniorer är:

  • Bjuda in beslutsfattarna till idrottshallar och träningslokaler där de får bekanta sig med träningen och prova på att träna och får höra vilka erfarenheter de äldre har av verksamheten.
  • Utmana beslutsfattarna i en friluftsdag för äldre eller i något annat evenemang

Det lönar sig att satsa på motion för de äldre. Enligt studier är motions- och näringsrådgivning samt hälsomotion en bra investering för de äldres välbefinnande och ger besparingar för kommunen.

Bekanta dig också: