Siirry sisältöön

Information och god praxis till hälsomotion för äldre

Motionering

Motion har obestridliga gynnsamma verkningar på de äldres hälsa; fysisk funktionsförmåga, minne och välbefinnande. I handledda motionsgrupper kan de upprätthålla sociala kontakter. Stödet av likställda och de nya vännerna ökar livsglädjen. Motion stöder de äldres rörelseförmåga, självkänsla och livskvalitet så att de kan bo längre självständigt hemma.

Motionsrekommendationen för äldre

Den nya 65+ motionsrekommendationen framhåller mångsidig och regelbunden motion. Övningar kan sammanställas också i kortare, även några minuters träningspass. De äldre bör framför allt undvika att inte röra på sig. Rekommendationer består av följande:

  • träning av uthållighetskonditionen, till exempel rask promenad minst 2,5 timmar i veckan eller ansträngande motion 1,5 timmar i veckan (eller så att dessa kombineras)
  • träning av muskelstyrkan och/eller kombinerad träning av muskelstyrkan och balansträning minst två gånger i veckan, i synnerhet för dem som löper risk att falla
  • balansträning och spänstträning (2-3 gånger/vecka)
  • stretchning och övningar som främjar rörlighet minst två gånger i vecka

 

 

Tillsammans med den äldre gör man upp en individuell motionsplan och ett träningsprogram, som är förknippat med en bedömning av rörelseförmågan före och efter träningsperioden. Motionsplanen uppdateras regelbundet.

Bekanta dig också: