Siirry sisältöön

Information och god praxis till hälsomotion för äldre

O44A7973

Kuva: Ossi Gustafsson

   

Styrke- och balansträning

Muskelstyrkan i benen och balansen är viktiga för äldre personers rörelseförmåga. Styrka behövs till exempel för att resa sig från stolen, för att gå i trappor och för olika plötsliga situationer, till exempel när man halkar. Balans behövs för att hålla ställningen både när man står stilla, till exempel i trafikljus, och när man rör sig. När man rör sig utomhus behöver man ett större mått av balans eftersom varierande terrängformationer försvårar möjligheterna att gå.

Styrkan och balansen försämras med åren, men med lämplig träning kan dessa egenskaper bevaras eller till och med förbättras. En träningssituation där både styrke- och balansträning kombineras är det bästa alternativet för att rörelseförmågan ska förbättras.

Träningen kan genomföras på flera olika sätt: ensam och i grupp, inomhus och utomhus, i en gymnastiksal/idrottshall eller hemma. Det viktigaste är att man tränar regelbundet och målinriktat och att träningen successivt för större effekt.

Träning på gymmet är ett effektivt sätt att förstärka muskelstyrka. Vid motionsträning, i synnerhet träning som främjar muskelstyrkan, gäller det att se till att man får tillräcklig protein. Rätt näring stöder träning.

(videoupotus Voimaa ruuasta, på finska)

Bekanta dig också: