Siirry sisältöön

Ulkoiluystävän kanssa ulos tai porukalla lenkille

Moni ikäihminen ei uskalla tai pääse ulos ilman toisen apua. Ikäihmiset tarvitsevat turvallista ulkoiluseuraa ja ohjattua ulkoilutoimintaa esteettömillä reiteillä. Ulkoiluystävän kanssa toimintakyvyltään heikentynytkin ikäihminen uskaltaa lähteä ulos hoitamaan asioita tai nauttimaan raittiista ilmasta muiden kanssa. Säännöllinen ulkoiluryhmä tai korttelikävely lähellä kotia kannustaa liikkeelle.

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kouluttajakoulutus antaa valmiudet ja valmiin materiaalin vapaaehtoisten ja vertaisten kouluttamiseen. Paikallisissa ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutuksissa saa käytännönläheistä tietoa ulkoilun merkityksestä, turvallisuudesta ja vapaaehtoistyöstä. Opaskirja vapaaehtoiselle (PDF) ulkoiluystävälle antaa tietoa ja vinkkejä ulkoiluystävänä toimimiseen.

lenkille

Ulkoiluystävänä toimiminen ei vaadi erityisiä taitoja. Vapaaehtoinen ulkoiluystävä voi toimia ulkoiluapuna tukea tarvitsevalle iäkkäälle tai avustajana porukkalenkillä (PDF) tai ulkoliikuntatapahtumissa (PDF).  Ulkoilutoiminnassa noudatetaan vapaaehtoistyön periaatteita.

Materiaalia ulkoiluryhmien vetäjille

Luontoelämyspolku on ohjattu luontopolku aisti- ja liikuntatehtävineen. Paketti sisältää ohjaajan oppaan ja 42 kuvakorttia, joiden avulla Luontoelämyspolun voi toteuttaa missä tahansa lähellä sijaitsevassa viherympäristössä, esimerkiksi puistossa, pihassa tai metsikössä.

Vertaisohjaajaopas (PDF)
Kannustamme järjestämään ohjattuja ryhmiä ulkoliikuntapuistoissa. Katso vinkkejä opaskirjasta Voimaa ja tasapainoa liikuntapuistosta

Muita ulkoilun hyviä toimintatapoja Voimaa vanhuuteen -kuntien posterijulkaisussa (PDF) (s. 21-31).

Esimerkkejä ulkoilutoiminnasta:

Penkkien valloitus Lahdessa

Penkkien valloitus -tapahtumia järjestettiinsyksyn 2013 aikana kahdeksassa eri kaupunginosassa. Penkit vietiin sinne missä asuu paljon ikäihmisiä. Tapahtumat oli tarkoitettu huonosti liikkuville ikäihmisille, mutta puiston penkeille sai tulla jumppaamaan kuka tahansa ohikulkijakin. Tuolijumpan lisäksi ikäihmiset saivat pelata mölkkyä ja bocciaa. Lahden kaupungin Liikuntapalveluiden teltan luo sai tulla kertomaan oman mielipiteensä ikääntyvien liikuntapaikkojen kehittämiseksi.
Lahden kaupungin Liikuntapalvelut

Hyviä toimintatapoja ikäihmisten terveysliikuntaan:

ulkoilu_ystävä

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -vapaaehtoinen ulkoilun tukena (PDF)

 

yhdessä_ulkoillen

Yhdessä ulkoillen -iäkkäiden ulkoilupaivätapahtumat (PDF)