Siirry sisältöön

Voimaa vanhuuteen -ohjelma

Valtakunnallinen Voimaa vanhuuteen – iäkkäiden terveysliikuntaohjelman päämääränä on edistää kotona asuvien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua terveysliikunnan avulla.

Toimintakyvyn heikkoudella tarkoitetaan esimerkiksi ennakoivia liikkumisongelmia, alkavia muistisairauksia tai lievää masennusta, jotka voivat johtaa liikkumisen rajoittumiseen ja avun tarpeen lisääntymiseen.

Terveysliikunta on osoitettu tehokkaaksi ja edulliseksi tavaksi edistää iäkkäiden ihmisten hyvinvointia laaja-alaisesti.

Miten tavoitteeseen edetään

Tavoitteeseen edetään kehittämällä ja lisäämällä iäkkäille tarkoitettua

  • liikuntaneuvontaa
  • lihasvoima- ja tasapainosisältöistä ohjattua liikuntaa
  • arkiliikunnan mahdollisuuksia ja ulkoilua

Toiminta järjestetään ottamalla käyttöön Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa kehitettyjä hyviä toimintatapoja järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyönä.

Ohjelmaa koordinoi Ikäinstituutti sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Mentorointi ohjelmakuntien tukena

Hyvien toimintatapojen käyttöönottoa ja juurrutusta Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa mallintavat ohjelmaan valitut kunnat, jotka saavat työnsä tueksi Ikäinstituutin mentoroinnin.

Joulukuussa 2018 ohjelmaan valittiin 18 uutta kuntaa: Askola, Hailuoto, Imatra, Jyväskylä, Lappeenranta, Lapua, Lohja, Orivesi, Outokumpu, Pello, Pietarsaari, Polvijärvi, Rauma, Ruovesi, Siilinjärvi, Turku, Vaala ja Virrat

Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin kesäkuussa 2017 uudet kunnat:
Enonkoski, Enontekiö, Iisalmi, Janakkala, Kempele, Multia, Muonio, Pori, Rovaniemi, Savonlinna, Sonkajärvi ja Tohmajärvi. Lue lisää

Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin kesäkuussa 2016 seuraavat kunnat:
Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alue, Karstula, Kiuruvesi, Kolari, Kuopio, Leppävirta, Mikkeli, Närpiö, Petäjävesi, Pihtipudas, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä (Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki), Saarijärvi, Salo, Suonenjoki ja Utajärvi.

Tietoa mentoroinnista