Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Voimaa vanhuuteen -ohjelma

Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Liikunta on osoitettu tehokkaaksi ja edulliseksi tavaksi edistää ikäihmisten hyvinvointia laaja-alaisesti. Ohjelmaa on koordinoinut Ikäinstituutti vuodesta 2005 alkaen. Toimintaa rahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Voimaa vanhuuteen -kunnissa

  • otetaan käyttöön ikäihmisten terveysliikunnan hyviä käytäntöjä järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyönä. Hyvien käytäntöjen teemoina ovat: liikuntaneuvonta, voima- ja tasapainoharjoittelu ja ulkoilu sekä ikäihmisten liikuntaraati.
  • lisätään iäkkäille liikuntaneuvontaa, lihasvoima- ja tasapainosisältöistä ohjattua liikuntaa sekä arkiliikunnan mahdollisuuksia ja ulkoilua.

 

Ikäinstituutin mentorit kuntien tukena

Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valitut kunnat saavat kolmen vuoden ajan mentorointia, joka sisältää:

  • tukea ja työkaluja toiminnan kartoitukseen, suunnitteluun, seurantaan ja arviointiin
  • laajan koulutusohjelman ammattilaisten sekä vertaisten ja vapaaehtoisten kouluttamiseksi
  • oppi- ja viestintämateriaalia käytännön työn tueksi
  • vertaistukea ja verkostoja iäkkäiden terveysliikuntaan

Mentoroinnin piirissä ovat tällä hetkellä: Espoo, Isokyrö, Kankaanpää, Karvia, Kauhajoki, Kerava, Lapinjärvi, Laukaa, Lempäälä, Loimaa, Muhos, Nivala, Nurmijärvi, Paltamo, Pielavesi, Pornainen, Pudasjärvi, Pöytyä, Raasepori, Somero, Tuusniemi, Uusikaupunki ja Ylöjärvi.

 

 

Tutustu myös: