Vinkkilaari

Tällä sivulla esitellään Voimaa vanhuuteen -työssä syntyneitä pieniä ideoita, oivalluksia ja helmiä iäkkäiden ihmisten terveysliikunnan toteuttamisesta.

Keskiviikkokävely

Kunnan, Sydänyhdistyksen ja Keiteleen apteekin yhteistyössä toteutettava joka keskiviikkoinen kävelylenkki, jonka päätteeksi apteekki tarjoaa vitamiinijuomat. Liikunnan lomassa vaihdetaan kuulumisia, joten myös sosiaalista hyvinvointia tulee edistettyä mukavan yhdessäolon merkeissä.
Paikkakunta: Keitele
Yhteyshenkilö: Auri Neijonen
Sähköpostiosoite: auri.neijonen(at)keitele.fi


Ramppaa rapuissa

Luumäellä työttömien työtupa rakensi vuodeosastolle harjoitusportaat, jotka on otettu ahkeraan käyttöön. Ihmiset ovat kokeneet rappukävelyn mielekkäänä ja tuloksellisena harjoituksena, samoin hoitajat. Ramppausmerkintöjä kertyi ensimmäisen kuukauden aikana yli 100. Rappuramppauskisan palkitsemistilaisuudessa jaettiin mitalit ahkerimmille ramppaajille ja torttukahvit kaikille läsnäolleille.
Paikkakunta: Luumäki
Yhteyshenkilö: Hanna Nuutinen
Sähköpostiosoite: hanna.nuutinen@eksote.fi

Luumäen harjoitusraput


Virikekirppis

Meillä oli Seniorikerrostalon yhteinen kirpputori, tyyliin tuo tavara tai muutama tai tule tekemään löytöjä, onnistui myös lahjoitus ja vaihtokauppa. Tavara vaihtoi omistajaa ja jätimme vielä “take away”-tavarapöydän paikalleen. Tilaisuudessa jumpattiin kunnoneväät kortein, esittelin “Ramppaa rapuissa” ohjelmaa sekä tietysti kannustin erilaisiin virikekerhoihin ja harrasteisiin.
Paikkakunta: Luumäki
Yhteyshenkilö: Hanna Nuutinen
Sähköpostiosoite: hanna.nuutinen@eksote.fi


Varttuneen väen ilmoitustaulu

Oma ilmoitustaulu ikäihmisille kirjastolla. Taululle mm.
• Liikunta/virike viikkokalenteri, ajankohtaista ja tapahtumat
• terveys
• yhdistysten yhteystiedot
• kodin siivous, huolto ja asennuspalvelua d
• myydään/ ostetaan (rollat, pyöräkelkat, säätösängyt jne.) • Kirjavinkit
• Kaveri haussa (kahville, harrastuksiin, lenkille jne.)
Paikkakunta: Luumäki
Yhteyshenkilö: Hanna Nuutinen
Sähköpostiosoite: hanna.nuutinen@eksote.fi


LIIKU-linkki

Sähköisen LIIKU-linkin avulla voi etsiä Lahden alueelta liikuntaharrastuksen helposti ja nopeasti. Palvelusta löytyy reippaista kuntoliikuntaryhmistä rauhallisiin liikuntamuotoihin. Palvelusta on tarkoitus tulla mahdollisimman kattava. LIIKU-linkki aukesi 1.12.2013 ja sitä kehitetään koko ajan.www.lahtiliikkuu.fi/liiku-linkki
Paikkakunta: Lahti
Yhteyshenkilö: Hanna Heikkinen
Sähköpostiosoite: hanna.heikkinen@lahti.fi


Penkkien valloitus

Jumpataan puiston penkeillä, pelataan pihapelejä ja tapahtumassa saa tulla kertomaan oman mielipiteensä ikääntyvien liikuntapaikka mahdollisuuksien kehittämiseksi.Tapahtuma on tarkoitettu huonosti liikkuville ikäihmisille, mutta puiston penkeille saa tulla jumppaamaan kuka tahansa ohi kulkijakin. Tapahtuman jälkeen jumppaohjeet jäivät penkkeihin kiinni, jolloin ne ovat kaikkien näkyvillä ja käytettävissä.
Paikkakunta: Lahti
Yhteyshenkilö: Hanna Heikkinen
Sähköpostiosoite: hanna.heikkinen@lahti.fi


Pysäkkilenkki

Tuntuuko, että yksin ei huvita tai viitsi lähteä kävelemään. Ratkaisu on Pysäkkilenkki, jossa kävellään yhdessä muiden kanssa. Pysäkkilenkille voi osallistua kaiken ikäisiä ja kuntosia kävelijöitä. Ryhmät ovat ilmaisia. Ryhmien ohjaajina toimivat vertaisohjaajat. Pysäkit ovat niillä alueilla, joilla asuu paljon ikäihmisiä.
Paikkakunta: Lahti
Yhteyshenkilö: Hanna Heikkinen
Sähköpostiosoite: hanna.heikkinen@lahti.fi


Rolla-ralli

Syksyinen Rolla-ralli Taavetin taajamassa korttelinympäri (n. 1km), mahdollisuus rollan/pyöräkelkan “katsastukseen ja huoltoon” ja nimeämiseen (dymo). Lopuksi mehua ja piparia sekä arvonta.
Paikkakunta: Luumäki
Yhteyshenkilö: Hanna Nuutinen
Sähköpostiosoite: hanna.nuutinen@kymp.net


Rollaattoriratsia

Rollaattoriratsia järjestettiin torilla. Huoltomies tarkisti rollaattorin/potkupyörän kunnon ja teki “pikahuollon” paikan päällä ilmaiseksi. Samalla tarkastettiin oikea ajoasento. Palautetta kerättiin kaupungin esteettömyydestä ja esim. penkkien tarpeesta. Yhteistyössä olivat vanhuspalvelut, tekninen toimi, seututk:n fys. osasto ja Liikenneturva, joka kertoi mm. missä rollaattorilla/potkupyörällä kuuluu kulkea.
Paikkakunta: Keuruu
Yhteyshenkilö: Leena Suonto
Sähköpostiosoite: leena.suonto@keuruu.fi


Seiso omilla jaloillasi

Seiso omilla jaloillasi-esite lähetettiin kaikille tänävuonna 75v. täyttäville. Liitteenä yhteystiedot oman kunnan fysioterapiaosastolle, eritysliikuntaan ja voimaa vanhuuteen koordinaattorille lisätietoja varten.
Paikkakunta: Keuruu
Yhteyshenkilö: Leena Suonto
Sähköpostiosoite: leena.suonto@keuruu.fi


Kirjastoauto Wallessa Voimaa vanhuuteen -infoa

Fysioterapeutti mukana kirjastoauto Wallen kierroksella. Kirjastoautossa Voimaa vanhuuteen-infoa, liikuntaneuvontaa ja jumppaa.
Paikkakunta: Valkeakoski
Yhteyshenkilö: Katriina Salminen, katriina.salminen@valkeakoski.fi


Ystävänpäiväkävely

Ystävänpäivänä lähdetään ulkoilemaan ulkoiluystävien seurassa palvelutaloista ja terveyspiste Daaliasta. Yhteisen lenkin jälkeen kahvitarjoilu hyvässä seurassa.
Paikkakunta: Kokkola
Yhteyshenkilö: Anne Raatikainen, Anne.Raatikainen@kokkola.fi


Espoon Ladun ikiliikkuja-toiminta

Espoon Ladun vapaaehtoiset käyvät ulkoiluttamassa vanhuksia Omenatarhan palvelutalossa Matinkylässä. Talossa asuu 67:ssä asunnossa ikäihmisiä. Talossa on myös kaksi ryhmäkotia, toinen on dementiaryhmäkoti ja toinen tarkoitettu kehitysvammaisille aikuisille. Espoon Ladun ulkoiluttajaryhmä ulkoiluttaa dementiaryhmäkodissa asuvia vanhuksia joka sunnuntai klo 15.15. Ulkona käydään yhden tai kahden ryhmän kanssa. Osa vanhuksista kävelee itse, osa istuu pyörätuolissa. Ryhmäkodin henkilökunta katsoo valmiiksi, ketkä jaksavat/ovat ulkoilutusvuorossa ja ovat pukeneet heidät valmiiksi.
Paikkakunta: Espoo
Yhteyshenkilö: Päivi Purola, paivi.purola@kolumbus.fi


Koko organisaatio “kunnon asialle”!

JIK ky (Jalasjärvi -Ilmajoki-Kurikka) on päättänyt kouluttaa kaikki hoidon ja hoivan hoitajat Kunnon Hoitajiksi. Koimme erittäin tärkeäksi saattaa kuntouttava teema myös esimies- ja asiantuntijatasoille ja siksi järjestimme Kunnon Lähiesimies ja Kunnon Lääkäri koulutukset. Näin “kunnon asia” saadaan paremmin käytännön työkaluksi koko organisaatiossa!
Paikkakunta: JIK peruspalveluliikelaitos ky
Yhteyshenkilö: Reetta Kananoja ja Hanna Leskelä, reetta.kananoja@jikky.fi


Palvelutalon asukkaat mukaan piha-alueen suunnitteluun

Palvelukeskuksen piha-alueen suunnittelua varten järjestettiin asukkaille lettukestit. Asukkaille näytettiin kuvia ikääntyneille suunnitelluista ulkoliikuntavälineistä ja kysyttiin heidän mielipiteitään laitteista ja toiveitaan piha-alueen toteutuksesta. Kaikki vastaukset kirjattiin sellaisenaan ja niitä on käytetty myöhemmän suunnittelun pohjana.
Paikkakunta: Sastamala
Yhteyshenkilö: Meiju Paunu, meiju.paunu@sastamala.fi


Kunnon esimies -koulutusiltapäivä

Kunnon Hoitajien esimiehet kutsuttiin iltapäiväksi koulutukseen, jossa heidän kanssaan käytiin läpi koulutusta, ja he tekivät samoja harjoituksia kuin Kunnon Hoitajat. Esimiehet kokosivat ryhmätöinä kuntoutusta tukevia ja estäviä asioita. Lopuksi esimiesten ja Kunnon Hoitajien vastaukset käytiin rinnakkain läpi.
Paikkakunta: Sastamala
Yhteyshenkilö: Tiina Suuniitty, tiina.suuniitty@sastamala.fi


Kunnon omainen -tapahtumat

Tarkoituksena oli herättää omaisia pohtimaan ikääntyneen toimintakyvyn tukemiseen vaikuttavia asioita. Tavoitteena oli myös kannustaa omaisia pohtimaan omaa kuntoaan. Tilaisuuksissa oli esillä eri teemoihin liittyviä kuvatauluja. Teemat olivat: rohkaise, luota, huolehdi myös itsestäsi, muista vertaistuki, pysykää pystyssä, älä auta avuttomaksi. Omaisille oli jokaisen taulun luona tarralappuja, joihin he kirjoittivat millaisia ajatuksia kukin teema heissä herätti. Lopuksi tehtiin yhteenveto ja keskusteltiin.
Paikkakunta: Sastamala
Yhteyshenkilö: Meiju Paunu, meiju.paunu@sastamala.fi


Turhat varastot hyötykäyttöön

Kunnon hoitaja -koulutuksen jälkeen kotihoidon henkilökunta halusi lisätä asiakkaidensa kuntoilumahdollisuuksia. Palvelutalon asukkaille järjestettiin yhteinen kuntoilutila vanhasta varastosta, joka vapaaehtoisten avustuksella siivottiin ja remontoitiin. Tällä hetkellä tilassa jumpataan viikoittain kotihoidon henkilökunnan ohjauksella.
Paikkakunta: JIK-peruspalveluliikelaitos ky
Yhteyshenkilö: Reetta Kananoja ja Hanna Leskelä, reetta.kananoja@jikky.fi


Tunnin Taival – Se Paree kuntoilutapahtuman

Kurikan kaupungin vapaa-aikatoimi järjesti Tunnin Taival – Se Paree kuntoilutapahtuman, jossa kävellen, hölkäten tai juosten kierrettiin noin 1,5km:n reittiä. Tapahtumaan kannustettiin osallistumaan myös rollaattorin kanssa liikkuvat. Arvontojen lisäksi komiat ja “tuunatut” rollaattorit palkittiin. Tapahtumassa oli tarkoituksena jättää vähemmälle huomiolle kilpailulle ominaisia piirteitä ja keskittyä liikunnan iloon.
Paikkakunta: Kurikka
Yhteyshenkilö: Niko Savinainen, niko.savinainen@kurikka.fi


Muistipeliä Kunnon eväät -korteilla

Valitse kahdesta Kunnon Eväät -korttipakasta esim. viisi paria ja levitä ne kuvat alaspäin sikin sokin lattialle. Liikuntaryhmästä jokainen saa vuorotellen etsiä parit lattialla olevista korteista muistipelin tapaan. Jokaisen avatun kortin mukaisesti ryhmä tekee jumppaliikkeet. Jumppamuistipeli päättyy, kun kaikki parit on löydetty. Jumppaa saa koko kroppa muistisoluista varpaisiin.
Paikkakunta: Kurikka
Yhteyshenkilö: Niko Savinainen, niko.savinainen@kurikka.fi


Ulkoiluystäville tukea

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutuksen yhteydessä kurssilaiset pääsevät heti SPR:n listoille ja ovat vakuutettuja. He saavat myös vertaistukea päiväkahvin merkeissä joka kuukausi ja yhdessä järjestämme esim. joulupuuro- ja laulutuokion kiitokseksi hyvästä vapaaehtoistyöstä.
Paikkakunta: Kokkola
Yhteyshenkilö: Anne Raatikainen, anne.raatikainen@kokkola.fi


Kunnon eväät

Kunnon Eväät -korttisarja julkaistaan paikallislehti Koillissanomissa vuoden ajan. Samassa yhteydessä on paikallisia juttuja ikäihmisten liikunnasta, ikäliikkujista ja tapahtumista.
Paikkakunta: Kuusamo
Yhteyshenkilö: Jukka Makkonen, jukka.makkonen@kuusamo.fi


Toimintakykymittaukset

Toimintakykymittauksia järjestetään erilaisissa ikäihmisille tarkoitetuissa tapahtumissa. Ne toimivat puheeksiottamisvälineenä, jonka pohjalta asiakkaille annetaan henkilökohtaista liikuntaneuvontaa.
Paikkakunta: Kuusamo
Yhteyshenkilö: Jukka Makkonen, jukka.makkonen@kuusamo.fi


Liikuntaneuvonta

Mahdollisuus henkilökohtaiseen liikuntaneuvontaan on tarjolla 75-vuotiaiden terveystapaamisessa (tarjotaan koko ikäluokalle) ja senioripassin (65-vuotta täyttäneiden kausikortti Liikuntakeskukseen) ostotilanteessa.
Paikkakunta: Kuusamo
Yhteyshenkilö: Jukka Makkonen, jukka.makkonen@kuusamo.fi


Oravannahkakaupoilla kuntosalivuoro VertaisVetureille

Ilmaisen kuntosalivuoron saaneet ryhmät tekevät vastapalveluna jotain kotona tai laitoksissa asuville vanhuksille. Esimerkiksi ulkoilevat vanhusten kanssa, esiintyvät, lukevat, laulavat, käyvät kaupassa tai lääkärissä, muistelevat, katselevat valokuvia, jumppaavat yhdessä tai käyvät pitämässä kädestä.
Paikkakunta: Kokkola
Yhteyshenkilö: Anne Raatikainen, anne.raatikainen@kokkola.fi


Voimaa vanhuuteen materiaali

Voimaa vanhuuteen mukana hyvinvointia edistävillä kotikäynneillä ja palveluohjaustilanteissa: materiaali, ohjeet ja toimintakykytestaukset.
Paikkakunta: Rantasalmi
Yhteishenkilö: Anne Tarkiainen, anne.tarkiainen@rantasalmi.fi


Käs’kynkkää kävelyt

Ohjattu käs`kynkkää kävely joka toinen keskiviikko. Valittavana kaksi eripituista reittiä. Vapaa-aikapalvelut (liikuntatoimi) järjestävät kävelyt yhteistyössä IItin Eläkkeensaajien kanssa.
Paikkakunta: Iitti
Yhteishenkilö: Eija-Liisa Virta, eija-liisa.virta@iitti.fi


Tiedottamista kuntapäättäjille

Tiedottamista kuntapäättäjille Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmän puheenjohtaja on vieraillut säännöllisesti kunnan päättäjien kokouksissa tiedottamassa kehittämistyön etenemisestä
Paikkakunta: Juva
Yhteishenkilö: Pirjo Tujunen, pirjo.tujunen@juva.fi


Patalappujumppa

Vanhainkodin asukkaat ovat neuloneet patalappuja, joita käytetään välineenä liikuntatoimen järjestämissä ikäihmisten liikuntaryhmissä.
Paikkakunta: Alavus
Yhteishenkilö: Leena Smolander, leena.smolander@alavus.fi


Jumppaohje paikallislehdessä

Ikäinstituutin Kunnon eväät -kortteja (52 erilaista) julkaistaan Kotiseutu-uutisissa viikointtain. Lukijat voivat leikata talteen koko sarjan.
Paikkakunta: Liperi
Yhteishenkilö: Riitta Turunen, riitta.turunen@liperi.fi