Siirry sisältöön

Ikäihmisten terveysliikuntaan tietoa ja hyviä käytäntöjä

Lisää liikettä, osaamista ja yhteistyötä

Kolmivuotisen (2021–2023) Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelman päättivät onnistuneesti Isokyrö, Kauhajoki, Lempäälä, Muhos, Nivala, Nurmijärvi, Pielavesi, Somero, Tuusniemi ja Uusikaupunki.

Kunnat joutuivat toteuttamaan kehittämistyötään osittain koronan aiheuttaman poikkeusolojen vallitessa. Myös hyvinvointialueuudistus loi toiminnalle omat haasteensa. Olosuhteista huolimatta ikäihmisten liikunnan hyviä toimintatapoja sovellettiin usealla eri tavalla ja suuri osa juurtui onnistuneesti kunnan perustoimintaan.

Lisää liikuntaa ja neuvontaa

Jokaisessa kunnassa aloitettiin keskimäärin kuusi uutta liikuntaryhmää ja niissä tavoitettiin yhteensä noin 800 uutta ikäihmistä liikunnan pariin. Kolmasosa uusista ryhmistä oli voima-tasapainoharjoittelua. Erityisen hienoa on, että myös vertaisohjattujen liikuntaryhmien määrä lisääntyi. Kunnat osallistuivat aktiivisesti myös Vie vanhus ulos -ja Ikiliikkuja-kampanjoihin.

Yksilöllistä tai ryhmämuotoista liikuntaneuvontaa kokeiltiin kaikissa kunnissa. Näistä kahdeksassa vakiintui yksilöllinen ja kahteen ryhmämuotoinen liikuntaneuvonta. Samalla vuosittaiset asiakasmäärät lisääntyivät lähtötilanteen 57 nykyiseen 214 henkilöön.

”Uudet ryhmät ja liikuntaneuvonta ovat vakiintuneet. Asiakkaiden ohjautuminen toimintakyvylleen sopiviin liikuntaryhmiin on parantunut”

Osaamisen vahvistamista

Ohjelmakauden aikana kuntiin koulutettiin yhteensä 21 kouluttajaa voima- ja tasapainoharjoittelun (VoiTas) sekä ulkoiluystävätoiminnan paikallisen kehittämisen tueksi. Mentorointiohjelman aikana oli mahdollisuus lisätä osaamista myös mm. senioritanssista, vesiliikunnasta, liikuntaneuvonnasta, ravitsemuksesta ja muistisairauksista. Näihin koulutuksiin osallistui ammattilaisia ja vertaisohjaajia yhteensä 65.

Ammattilaisille, järjestötoimijoille sekä ikäihmisille oli kolmen vuoden aikana tarjolla myös valtakunnallisia ikääntyneiden terveysliikunnan webinaareja ja yhdessä oppimisen sekä verkostoitumisen paikkoja kuten alueelliset oppimisverkostot sekä teemoitettuja kuntaporinoita. Näissä oli osallistujia kaikista kunnista ja palaute oli positiivista.

Toiminnan vakiintumisen kannalta on tärkeää lisätä myös paikallista osaamista. Paikallisia koulutuksia kuten ulkoiluystävä- ja vertaisohjaaja ja erilaisia virikekoulutuksia järjestettiinkin lähes kaikissa kunnissa. Uusia vertaisia ja ulkoiluystäviä koulutettiin yhteensä 145 ja muissa koulutuksissa osaamista lisäsi noin 205 tulevaa tai nykyistä vertaisohjaaja.

Erilaisia liikunta-, hyvinvointi-, messu ja luentotapahtumia järjestettiin runsaasti yhteistyössä kunnan eri toimijoiden ja järjestöjen kanssa. Tapahtumissa tavoitettiin vuosittain noin 3000 ikäihmistä. Samalla rakennetiin arvokasta yhteistyötä ja luotiin liikuntamyönteistä ilmapiiriä kuntaan.

Vertaisten koulutukset ovat olleet onnistuneita ja saatu uusia vertaisia. Tämän myötä toimintaa on saatu kylille. Kiitosta on tullut kylien ryhmistä.”

Yhteistyön tiivistämistä

Voimaa vanhuuteen -kunnissa keskeisenä toimintatapana on poikkisektorinen yhteistyöryhmä, jossa on edustajia mm. kunnan eri sektoreilta, järjestöistä, seurakunnasta ja hyvinvointialueelta. Yhteistyöryhmän koettiin edesauttaneen mm. toimijoiden yhteistyön parantumista ja kunnat arvioivat toiminnan onnistumisen arvosanalla 4,2 (asteikolla 1–5). Lähes kaikissa kunnissa (9) yhteistyöryhmän toiminta tulee jatkumaan mentorointiohjelman jälkeen.

Toimijoiden yhteistyö on parantunut, yhdistykset ja järjestöt ovat aktiivisesti mukana. Ollaan tietoisempia toistemme tekemisistä, toimintaa järjestetään vahvemmin hartioin.”

”Olemme saaneet rakennettua Voimaa vanhuuteen -ohjelman myötä kuntaan ikäihmisten liikuntapalvelut, -ryhmät ja -neuvonnan. Toiminta on saanut asiakkailta paljon kiitosta. Uudet ryhmät ja liikuntaneuvonta on vakiinnuttanut paikkansa kunnan liikuntapalveluissa. ”  

Voimaa vanhuuteen -toiminta jatkuu kunnissa ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Osaamista vahvistetaan alueellisissa oppimisverkostoissa. Seuraavan alueellisen kuntahaun valmistelut aloitetaan kevään aikana.

Teksti: Saila Hänninen

Sitaattien lähde: Päättävien Voimaa vanhuuteen -kuntien vuosiseuranta. Lue yhteenveto päättävien Voimaa vanhuuteen -kuntien onnistumista (pdf)